Druktemaker

Jouw partner in webtoegankelijkheid

Bij Druktemaker geloven we dat iedereen, ongeacht hun beperkingen, toegang moet hebben tot het internet. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, webtoegankelijkheid? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is webtoegankelijkheid?

Webtoegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen gebruik kan maken van jouw website. Dit betekent dat mensen met verschillende beperkingen – visueel, auditief, motorisch of cognitief – net zo makkelijk door jouw site moeten kunnen navigeren als iedereen. Het gaat om inclusiviteit, betere gebruikerservaring, en ja, ook om het voldoen aan de wettelijke normen

Waarom toegankelijkheid belangrijk is

Inclusiviteit, compliance en gebruikerservaring. Met een toegankelijke website laat je zien dat je iedereen verwelkomt. Bovendien voorkom je juridische problemen en verbeter je je SEO-score. Maar bovenal maak je het internet een beetje beter voor iedereen. Daar dragen wij Druktemakers ook graag aan bij. Daarom brengen we dit alvast graag bij je onder de aandacht.

Inclusieve digitale producten en diensten zijn belangrijk, maar bestaande producten worden niet vanzelf toegankelijk. De praktijk leert dat organisaties pas de focus op digitale toegankelijkheid gaan leggen als ze hiertoe verplicht zijn. Doodzonde, zeker als je bedenkt dat we in Nederland ruim 4 miljoen mensen met een beperking hebben.

Wetgeving in 2025:
Voor overheidsinstanties wordt het in 2025 verplicht om aan toegankelijkheidsstandaarden te voldoen. Dit betekent dat websites en apps van de overheid volledig toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Het is een belangrijke stap naar inclusiviteit en gelijke toegang voor alle burgers.

Onze aanpak

Bij Druktemaker hebben we een helder stappenplan voor webtoegankelijkheid.We beginnen met een grondige analyse, gevolgd door implementatie van verbeteringen en eindigen met een uitgebreide testfase. Ons team van experts weet precies wat er nodig is om jouw site toegankelijk te maken en te houden.

Analyse: We starten met een uitgebreide toegankelijkheidsaudit van jouw website. Hierbij identificeren we alle barrières die de toegankelijkheid belemmeren.

Implementatie: Vervolgens voeren we de benodigde aanpassingen door om jouw website te optimaliseren voor toegankelijkheid.

Testen: We testen de aangepaste website grondig met verschillende hulpmiddelen en technologieën om ervoor te zorgen dat deze voor iedereen bruikbaar is.

Ondersteuning: We bieden training en ondersteuning aan jouw team zodat ze de principes van toegankelijkheid begrijpen en kunnen toepassen in toekomstige projecten.

Praktische tips voor toegankelijke websites

Toegankelijkheid in de praktijk
Alt-tekst voor afbeeldingen: Zodat schermlezers de inhoud kunnen voorlezen. Voeg beschrijvende alternatieve tekst toe aan alle afbeeldingen om ervoor te zorgen dat visueel beperkte gebruikers begrijpen wat er wordt weergegeven.
Toegankelijke navigatie: Logische en consistente indeling. Zorg ervoor dat de navigatie eenvoudig te begrijpen en te gebruiken is, met duidelijke labels en consistente plaatsing.
Kleurcontrast: Zorgen voor leesbaarheid. Gebruik voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond om leesbaarheid te waarborgen, vooral voor mensen met kleurenblindheid of slechtziendheid.
Ondersteuning voor slechtzienden: Compatibiliteit met schermleessoftware. Zorg ervoor dat de site goed werkt met schermlezers zoals JAWS, NVDA of VoiceOver.
Toetsenbordtoegankelijkheid: Zorg dat alles met het toetsenbord bedienbaar is. Gebruikers moeten door de hele website kunnen navigeren zonder muis, alleen met het toetsenbord.
Toegankelijke formulieren: Voorzie formulieren van duidelijke labels en beschrijvingen. Formulieren moeten gemakkelijk in te vullen zijn, met expliciete en goed geplaatste labels voor elk invoerveld.

Tools en testen

Hulpmiddelen om toegankelijkheid te testen:
WAVE: Voor snelle toegankelijkheidstests. WAVE biedt een visuele weergave van toegankelijkheidsproblemen en helpt je om snel verbeteringen aan te brengen.
Axe: Voor gedetailleerde toegankelijkheidsrapporten. Axe is een krachtige tool die diepgaande rapporten biedt over de toegankelijkheid van je website.
Screen Readers: Test met tools zoals JAWS, NVDA of VoiceOver. Door je website te testen met verschillende schermlezers, zorg je ervoor dat deze voor iedereen bruikbaar is.
Partner van Accessibe: wij zijn partner van Accessibe. Deze tool helpt ons in veel gevallen al te voldoen aan een aantal van de belangrijkste eisen en maakt onze website direct toegankelijk. Met Accessibe kunnen we snel en efficiënt aanpassingen doorvoeren die de toegankelijkheid verbeteren

Hoe we jou kunnen helpen

Onze diensten op een rijtje

Analyse en advies: Waar staat jouw website nu? We beginnen met een grondige audit om te bepalen waar je website staat op het gebied van toegankelijkheid.

Implementatie: We brengen verbeteringen aan. Ons team voert de benodigde aanpassingen door om ervoor te zorgen dat je website voldoet aan de toegankelijkheidsstandaarden.

Training en ondersteuning: Zorg dat jouw team weet hoe ze toegankelijkheid kunnen waarborgen. We bieden trainingen aan om je team bewust te maken van de principes van toegankelijkheid en hoe ze deze kunnen toepassen.

Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw website toegankelijk kunnen maken!

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt webtoegankelijkheid verplicht voor overheidsinstanties?

Vanaf 2025 wordt het voor overheidsinstanties verplicht om aan toegankelijkheidsstandaarden te voldoen. Dit betekent dat alle websites en apps van de overheid volledig toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

Hoe kan Druktemaker helpen?

We bieden analyses, implementaties en trainingen om jouw website toegankelijk te maken.

Waarom is webtoegankelijkheid belangrijk?

Het zorgt voor inclusiviteit, voorkomt juridische problemen en verbetert de gebruikerservaring.

Wat is webtoegankelijkheid?

Webtoegankelijkheid betekent dat iedereen jouw website kan gebruiken, ongeacht beperkingen.

CONTACT

Vragen? Neem dan contact met ons op.
Bedankt voor je aanmelding! 

Via de mail houden we je op de hoogte van het event.

Tot dan!
Oops! Something went wrong while submitting the form.